skip to Main Content
Σωστή χρήση σάουνας

Ορθή χρήση σάουνας

Η χρήση της σάουνας είναι ένας πολύ καλός παράγοντας αποκατάστασης των μυών μετά από δυνατές προπονήσεις. Η αποθεραπεία του αθλητή και ειδικότερα η μυϊκή του αποκατάσταση είναι εξ ίσου σημαντική με την προπόνησή του. Πρέπει όμως να γίνεται σωστά γιατί όσο απλό ακούγεται τόσο περίπλοκο είναι στην ουσία. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι η σωστή χρήση έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση ικανότητας παραγωγής έργου – προπόνησης και δρα αποθεραπευτικά. Η θερμότητα από τη σάουνα παράγει μια καλή φυσική αντίδραση στο σώμα αυξάνοντας τα όρια αυξομείωσης θερμοκρασίας, επιδρά θετικά στο κεντρικό νευρικό σύστημα, βελτιώνει τη κυκλοφορία του αίματος, των ιδρωτοποιών αδένων, και των πόρων του δέρματος. Οι Ρώσοι επιστήμονες χρησιμοποιούν επίσης τη σάουνα θεραπευτικά, όπως για την βελτίωση της λειτουργίας των νεφρών, σε τραύματα μυών και γενικότερα σε πολλές ασθένειες.

Ας εξετάσουμε παρακάτω κάποιους κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται όσον αφορά την χρήσης της σάουνας.

1 ) Η σάουνα πρέπει να χρησιμοποιείτε για 1-2 φορές εβδομαδιαία, αλλά όχι παραπάνω. Είναι πολύ τοξική για το σώμα.

2 ) Πριν μπείτε κάντε ένα ζεστό ντους (χωρίς να βρέξετε το κεφάλι).

3 ) Σκουπιστείτε καλά μετά το ντους.

4 ) Προστατέψτε το κεφάλι σας στη σάουνα για να αποφύγετε τυχόν ζαλάδα χρησιμοποιώντας ένα καπέλο ή τυλίγοντας το με μια δροσερή πετσέτα.

5 ) Μπαίνοντας στη σάουνα καθίστε στο κάτω μέρος για 2-3 λεπτά ώστε να προσαρμοστείτε, πάντα πάνω σε μια στεγνή πετσέτα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα από τα 2-3 σετ που θα κάνετε.

6 ) Μετά από τα 2-3 λεπτά μετακινηθείτε στο υψηλό μέρος της σάουνας. Η θερμοκρασία είναι πλέον υψηλότερη. Αποφύγετε τις μετακινήσεις. Η καλύτερη θέση είναι να ξαπλώσετε και να παραμείνετε ήρεμοι.

7 ) Παραμείνετε στη σάουνα για 10 -15 λεπτά. Αμέσως μετά βγείτε και κάντε ένα κρύο ντους για 20 – 40 δεύτερα, κάντε μετά αλλαγή σε ζεστό για 2 – 3 λεπτά. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για 2 φορές.

8 ) Σκουπιστείτε και ξεκουραστείτε για 10 – 15 λεπτά εκτός σάουνας.

Back To Top
Search