skip to Main Content
Διατροφικοί μύθοι

5+1 Διατροφικοί Μύθοι

Η επιστήμη της διατροφής και το ενδιαφέρον γύρω από αυτή εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς! Στα περισσότερα περιοδικά και εφημερίδες υπάρχει μία ή περισσότερες στήλες που αφορούν στη διατροφή. Στην τηλεόραση υπάρχουν πολλές εκπομπές ενημερωτικές και μη που φιλοξενούν διατροφικές συμβουλές. Κατά πόσο όλες αυτές είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες? Μήπως οι μύθοι που κυκλοφορούν είναι περισσότεροι από τις αλήθειες και μπορούν να επιβαρύνουν την υγεία μας? Στο σημείο αυτό θα παρουσιαστούν κάποιοι από τους βασικούς διατροφικούς μύθους που κυκλοφορούν κατά καιρούς και θεωρούνται έγκυροι, καθώς αναμεταδίδονται από στόμα σε στόμα και βρίσκονται συνέχεια στο προσκήνιο.

1. Η μπανάνα, τα μακαρόνια (και άλλα πολλά τρόφιμα…) παχαίνουν.
Λάθος!!! Κανένα τρόφιμο δεν παχαίνει από μόνο του. Σημασία έχει ο συνολικός αριθμός θερμίδων που ένα άτομο καταναλώνει στη διάρκεια μίας ημέρας, σε συνδυασμό με των αριθμό των θερμίδων που καίει κατά τη διάρκεια μιας ημέρας! Μπορεί η μπανάνα να έχει περισσότερες θερμίδες από ένα μικρό μήλο για παράδειγμα, όμως δεν παύει να περιέχει θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον οργανισμό μας, όπως είναι το κάλιο! Συνεπώς, η μπανάνα είναι μία καλή επιλογή σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

2.Το γκρέϊπφρουτ, ο χυμός λεμονιού (και άλλα πολλά τρόφιμα…) αδυνατίζουν και καίνε το λίπο;.
Δεν υπάρχουν, έως τώρα, έγκυρα επιστημονικά δεδομένα που να τεκμηριώνουν κάτι τέτοιο. Ο μύθος αυτός ακούγεται χρόνια, αλλά μάλλον αποτελεί άπιαστο όνειρο! Κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να κάψει λίπος στον οργανισμό μας… Ο μόνος λόγος στον οποίο μπορεί να οφείλεται παρατηρούμενη απώλεια βάρους, είναι η αντικατάσταση κάποιου τροφίμου με περισσότερες θερμίδες από αυτά τα τρόφιμα. Στο TherapyLab αντιμετωπίζουμε το κοιλιακό λίπος. Δείτε εδώ πως!

3.Τα αναψυκτικά προκαλούν κυτταρίτιδα.
Η κυτταρίτιδα προκαλείται από τη συσσώρευση λίπους κάτω από το δέρμα και από τη χαλάρωση των ιστών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία της λεγόμενης όψης φλοιού πορτοκαλιού. Δεν υπάρχουν, έως τώρα, επιστημονικά δεδομένα που να τεκμηριώνουν ότι κάποιο μεμονωμένο τρόφιμο είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία κυτταρίτιδας. Οι μόνοι σίγουροι τρόποι βελτίωσης της εικόνας της κυτταρίτιδας είναι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή και η συστηματική σωματική δραστηριότητα, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση του σωματικού λίπους.

4.Τα αυγά δεν πρέπει να καταναλώνονται από άτομα με υπερχοληστερολαιμία.
Είναι αλήθεια πως ο κρόκος του αυγού είναι πλούσιος σε χοληστερόλη. Παρόλα αυτά, τα αυγά δεν πρέπει να αποφεύγονται από τη διατροφή ατόμων με υψηλή χοληστερόλη, αλλά να περιορίζονται. Εξάλλου, η διαιτητική χοληστερόλη συνεισφέρει σε ένα πολύ μικρό ποσοστό (περίπου 20%) στην αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης του αίματος. Το μεγαλύτερο ποσοστό παράγεται ενδογενώς. Μεγαλύτερη σημασία φαίνεται πως έχει ο περιορισμός των κορεσμένων λιπαρών οξέων που προέρχονται από ζωικές πηγές (π.χ. κόκκινο κρέας, βούτυρο).

5.Τα τρόφιμα ολικής άλεσης έχουν λιγότερες θερμίδες από τα αντίστοιχα επεξεργασμένα και γι’ αυτό θεωρούνται καλύτερη επιλογή.
Λάθος!!! Έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες. Η μόνη διαφορά τους έγκειται στο ότι τα τρόφιμα ολικής άλεσης είναι πλουσιότερα σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς και σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία τα οποία χάνονται κατά την επεξεργασία.

6. Ο συνδυασμός υδατανθράκων (π.χ. μακαρόνια) και πρωτεΐνης (π.χ. κρέας) παχαίνει.
Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για τον οργανισμό, καθώς του παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια να επιτελέσει τις λειτουργίες του. Από την άλλη, οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τη δόμηση των κυττάρων, των μυών, των τριχών κ.α. Κάθε τρόφιμο που καταναλώνεται μεμονωμένα στη διατροφή μας, μπορεί να καταναλωθεί κάλλιστα και ως συνδυασμός με κάποιο άλλο τρόφιμο. Δεν υπάρχουν συνδυασμοί τροφίμων που να παχαίνουν ή να αδυνατίζουν. Κάθε κύριο γεύμα πρέπει να είναι πλήρες και ισορροπημένο και να περιέχει, τόσο υδατάνθρακες (μακαρόνια, ψωμί, πατάτες), όσο και πρωτεΐνες (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, τυρί), καθώς και λαχανικά (ωμά ή βραστά) και λίπη (κυρίως ελαιόλαδο).

Κεχριμπάρη Ιωάννα, MSc

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Μέλος Therapy Lab

Back To Top
Search