skip to Main Content
Pilates Mat

Τι είναι το Pilates;

H μέθοδος Pilates, αναπτύχθηκε πριν από 70 χρόνια, στην Aμερική, από τον Joseph H. Pilates.

H μέθοδός του υιοθετήθηκε αρχικά από διάσημους χορευτές και άλλους επαγγελματίες της κίνησης και αρκετά χρόνια αργότερα αναγνωρίστηκε σαν μια πραγματική επανάσταση που εξαπλώθηκε σε όλο το Δυτικό κόσμο, για να καταλήξει στη σημερινή ευρύτατη αποδοχή και αναγνώριση.

H βασική αρχή και το θεωρητικό υπόβαθρο της μεθόδου είναι ο έλεγχος και η σταθερότητα του κέντρου του σώματος – της κοιλιάς. Tο σώμα γυμνάζεται ενιαία και το αίσθημα της ευεξίας και της ζωτικότητας απορρέει από κάθε κίνηση με απώτερο σκοπό να επιτευχθεί ο πλήρης έλεγχος και συγχρονισμός του σώματος, χωρίς πίεση και κόπωση.

Πως βοηθάει στην υγεία μου και την σπονδυλική στήλη;

Οι ασκήσεις – με κύριο άξονα, πάντοτε, το κέντρο του σώματος (κοιλιακούς και ραχιαίους μύες) – βασίζονται σε δέκα άξιες:

1. Αυτοσυγκέντρωση

2. Aναπνοή

3. Ορθή Σωματική Στάση

4. Αρθρική Σταθεροποίηση – Κινητοποίηση

5. Μυϊκή Σύσπαση – Διάταση

6. Έλεγχος

7. Ακρίβεια

8. Συγχρονισμός

9. Aντοχή

10. Δύναμη

Πρέπει να έχω ξανακάνει γυμναστική;

H μέθοδος Pilates απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους και είναι ιδιαίτερα ευεργετική, για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων, που απορρέουν από το σύγχρονο τρόπο ζωής. Ανεξαρτήτως το πόσο γυμνασμένος ή μη είναι ο καθένας, η μέθοδος Pilates είναι η ιδανική άσκηση, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλου του κόσμου, από ανθρώπους που κάνουν καθημερινά ώρες καθιστικής ζωής, μέχρι αθλητές. O ίδιος ο J.H. Pilates, χαρακτήρισε τη μέθοδό του “ήπια για τις εγκύους, ασφαλή για τους υπερήλικες, δυναμική για αθλητές και χορευτές”

H σωστή αναπνοή είναι αναπόσπαστο κομμάτι στην εκτέλεση όλων των ασκήσεων. O έλεγχος του κέντρου του σώματος, που λειτουργεί ως πυρήνας της ενέργειας και στηρίζει τις λειτουργίες όλου του υπόλοιπου σώματος, είναι η βάση της μεθόδου αλλά και το μέσον  για να φτάσει κανείς στα εντυπωσιακά της αποτελέσματα. Έτσι, πολύ σύντομα, ακολουθώντας τη μέθοδο αναπτύσσεται στον καθένα μια πρωτοφανής αίσθηση έλεγχου της κίνησης και επίγνωση του σώματος και του μυϊκού του συστήματος και σύμφωνα με πολλές πρόσφατες έρευνες της Pillatesέχει ευεργετικά αποτελέσματα στο χρόνιο πόνο της σπονδυλικής στήλης.

Τι άλλο προτείνει το TherapyLab ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ σε συνδυασμό με τη μέθοδο Pilates

  • Φυσικοθεραπεία: Για την αντιμετώπιση του οξέος και χρόνιου πόνου που εντοπίζεται ιδιαίτερα στη σπονδυλική στήλη.
  • Διαιτολόγο: Διακοπή και διόρθωση των λανθασμένων διατροφικών συνηθειών.
  • Μέτρηση Οστικής Μάζας: Συνεργασία με εξειδικευμένα διαγνωστικά κέντρα που πραγματοποιούν μέτρηση οστικής μάζας.
  • Γιατρό: για ενημέρωση και συμβουλές σχετικά με την άσκηση και τον σωστό τρόπο ζωής.

 

 

Pilates Reformer

Τι είναι το pilates reformer ;

Είναι ένα πλαίσιο κρεββατιού με μια επίπεδη πλατφόρμα σε αυτό, που ονομάζεται φορείο, το οποίο κυλάει εμπρός και πίσω στους τροχούς μέσα στο πλαίσιο. Το φορείο συνδέεται στο ένα άκρο του μετασχηματιστή με ένα σύνολο ελατηρίων. Τα ελατήρια παρέχουν επιλογές διαφορετικών επιπέδων αντοχής καθώς ο φορέας ωθείται ή έλκεται κατά μήκος του πλαισίου. Το φορείο έχει blocks, που κρατούν τον ασκούμενο από το να ολισθαίνει από το τέλος του μετασχηματιστή καθώς ωθούν ή τραβούν το φορείο.

Στη μία πλευρά του reformer υπάρχει μια ρυθμιζόμενη ράβδος που ονομάζεται footbar. Η μπάρα ποδιών(footbar) μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα πόδια ή τα χέρια καθώς ο ασκούμενος μετακινεί το φορείο. Το reformer διαθέτει επίσης μεγάλους ιμάντες με χειρολαβές σε αυτές, που είναι προσαρτημένες στο πάνω άκρο του πλαισίου. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τα πόδια ή και τους βραχίονες για να μετακινήσουν το φορείο. Το βάρος του σώματος και η αντοχή των ελατηρίων είναι αυτό που κάνει το φορείο λίγο ή πολύ δύσκολο να κινηθεί.

Τα τμήματα μετασχηματιστών είναι ρυθμιζόμενα για διαφορετικά μεγέθη σώματος και διαφορετικά επίπεδα δεξιοτήτων. Άρα το pilates reformer είναι για όλους, χωρίς διακρίσεις βάρους, ηλικίας  κλπ.

Ποια είναι τα οφέλη από την άσκηση με reformer ?

Το reformer προσφέρει όλα τα περίφημα οφέλη του Pilates, συμπεριλαμβανομένης της συνολικής δύναμης, της ευελιξίας, του συντονισμού και της ισορροπίας. Αυτά με τη σειρά τους οδηγούν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής, όπως είναι η καλύτερη στάση και η αποτελεσματικότερη κίνηση. Για πολλούς όμως, αυτά τα οφέλη σχετίζονται με την ανακούφιση από τον πόνο σε σωματικές ανισορροπίες (σκολίωση, κύφωση κλπ). Επίσης είναι αρκετά μεγάλο για να φιλοξενήσει κινήσεις πλήρους εμβέλειας κι είναι ιδανικό για την αύξηση της ευλυγισίας και το χτίσιμο της δύναμης.

Καλλιεργεί το μήκος των μυών και όχι τον όγκο αυτών, εκπαιδεύοντας το σώμα να το διατηρήσει. Η ώθηση και το τράβηγμα με τα πόδια ή τους βραχίονες ενάντια στην αντίσταση των ελατηρίων του φορείου και του σωματικού βάρους δημιουργούν δύναμη. Οι ασκήσεις αυτές παρέχουν αντίσταση διαφορετικών επιπέδων και ποικιλία κινήσεων για να βοηθήσουν στην κατασκευή ισχυρών οστών. Η αστάθεια που δημιουργεί ο πάγκος του reformer και τα ελατήρια που έχουν διαφορετικές αντιστάσεις είναι η πρόκληση για την προσπάθεια σταθερότητας σε αυτό.

Με αυτόν τον τρόπο, ο ασκούμενος αναπτύσσει την δύναμη στον πυρήνα του σώματος (κοιλιακοί και ραχιαίοι) και προωθεί την ισορροπία. Έτσι με αυτόν τον ισχυρό πυρήνα (κοιλιακοί και ραχιαίοι) έχουμε χτίσει καλύτερη ισορροπία και στάση στην καθημερινότητα μας. Οδηγούμαστε λοιπόν στο συμπέρασμα πως το reformer είναι κατάλληλο για τον οποιονδήποτε θέλει να βελτιώσει τη μυοσκελετική του υγεία, ανεξαρτήτου ηλικίας, σωματικού βάρους και επιπέδου φυσικής κατάστασης.

Back To Top
Search