Το TherapyLab τα βάζει με τον καρκίνο

Ο καρκίνος σήμερα

Ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα «παλιρροϊκό κύμα» καρκίνου. Στη νέα έκθεσή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον καρκίνο (World Cancer Report 2014)  υπολογίζει ότι έως το 2035 ο αριθμός των ετήσιων κρουσμάτων της νόσου θα αυξηθεί κατά 75% και θα αγγίζει τα 25 εκατομμύρια. Τα μισά από αυτά, ωστόσο, θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Ο ΠΟΥ λέει ότι ο κόσμος δεν μπορεί να κερδίσει την μάχη κατά του καρκίνου μόνο με την βελτίωση των θεραπειών. Υπάρχει «αληθινή ανάγκη» για πρόληψη!


Πρόληψη του Καρκίνου

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η συστηματική φυσική δραστηριότητα και η διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, σε συνδυασμό με υγιεινή διατροφή, μειώνουν σημαντικά το ρίσκο για εμφάνιση καρκίνου.


Γενικές συμβουλές πρόληψης του καρκίνου

Οι κύριες αιτίες καρκίνου που μπορεί να αλλάξουν είναι:

* Το κάπνισμα.

* Οι λοιμώξεις (ιδίως με τον ιό HPV που προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τους ιούς της ηπατίτιδας Β που προκαλεί καρκίνο του ήπατος).

* Το αλκοόλ.

* Η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή.

* Η ακτινοβολία του ηλίου και των ιατρικών εξετάσεων.

* Η ατμοσφαιρική ρύπανση και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες.

* Η καθυστερημένη απόκτηση παιδιών, η απόκτηση λιγότερων παιδιών και η απουσία του θηλασμού.
Ο ρόλος της Άσκησης στον Καρκίνο

Τελευταίες έρευνες του ΠΟΥ έδειξαν ότι περίπου 150 λεπτα την εβδομάδα μέτριας έντασης άσκηση μειώνει το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου, δυο ειδών καρκίνου που ευθύνονται για το θάνατο περίπου 1 εκατομμυρίων ανθρώπων το χρόνο παγκοσμίως.

Εκτός από την πρόληψη όμως η άσκηση βοηθά και τους ασθενείς ή τους πρώην ασθενείς με καρκίνο. Σύμφωνα με το American College of Sports Medicine υπάρχει ολόκληρη επιστήμη πίσω από τα οφέλη της άσκησης και του προγραμματισμού της για καρκινοπαθείς και το Therapylab συνεργάζεται με επιστήμονες που έχουν γνώση του αντικειμένου.


 

Η επίπτωση της Φυσικής Δραστηριότητας στην ψυχολογία.

Η φυσική δραστηριότητα είναι γνωστό ότι έχει πολλαπλά οφέλη στη σωματική αλλά και ψυχολογική υγεία όλων των ανθρώπων. Ισχύει αυτό και για τους ασθενείς με καρκίνο? Μελέτη σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού έδειξε ότι η γυμναστική 90-150 λεπτών/βδομάδα μειώνει σημαντικά την κόπωση και την κατάθλιψη και αυξάνει σημαντικά το επίπεδο στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Το βασικότερο συμπέρασμα είναι ότι δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο η ένταση αλλά η διάρκεια της άσκησης.


Παραπομπές


 

Τι άλλο προτείνει το TherapyLab στην αντιμετώπιση του καρκίνου

• Γιατρό: για ενημέρωση και συμβουλές σχετικά με την πάθηση καθώς κι αντιμετώπιση πόνου.
• Ψυχολόγο: για συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη.
• Φυσικοθεραπεία και Καθηγητή Φυσικής Αγωγής: Για ασφαλή εκτέλεση των ασκήσεων.
• Διαδραστική άσκηση: για αυτούς που δε μπορούν να κάνουν άσκηση σε εξωτερικούς χώρους (πχ. επιβαρυμένους από χημειοθεραπεία)
• Διαιτολόγο: Διακοπή και διόρθωση των λανθασμένων διατροφικών συνηθειών που προδιαθέτουν τον καρκίνο


Προσφερόμενες υπηρεσίεςΑνακαλύψτε τις υπηρεσίες μας. Επιλέξτε την επιθυμητή περιοχή

Ενημέρωση και συμβουλέςΕνημερωθείτε υπεύθυνα από την εξειδικευμένη ομάδα μας